Voor particulieren

Welkom op de website van het Register Groenverklaringen. Dit is een openbaar register voor nieuwbouwprojecten die voldoen aan de voorwaarden van de Regeling Groenprojecten. Met een Groenverklaring kunt u in aanmerking komen voor specifieke hypotheekproducten met bijvoorbeeld een rentekorting.

In het Register vindt u informatie over of uw nieuwbouwwoning een Groenverklaring heeft. Heeft uw woning geen Groenverklaring? Vraag dan uw aannemer om het project aan te melden via dit Register en de juiste documentatie aan te leveren.

Bent u zelf opdrachtgever voor de bouw van uw eigen woning, dan dient uw aannemer te voldoen aan de eisen van de Regeling Groenprojecten en het project aan te melden in het Register Groenverklaringen.

Vereisten Regeling Groenprojecten

De Regeling Groenprojecten is een gezamenlijke regeling van de Ministeries van Infrastructuur, Milieu en Financiën. Zij stimuleren hiermee duurzame en innovatieve (bouw)projecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toetst namens de Minister van Economische Zaken de projecten. Na beoordeling geeft de Rijksdienst een Groenverklaring af.

Voor het verkrijgen van een Groenverklaring moet een nieuwbouwproject voldoen aan de criteria van de Regeling Groenprojecten:

  • De nieuwbouwwoning heeft een BENG-2 waarde van 0 of lager. Aan te tonen middels de BENG berekening die geregistreerd is in EP-online.
  • Er wordt voor de bouw van de nieuwbouwwoning 100% duurzaam hout gebruikt. De woning wordt gebouwd door een FSC, PEFC, Keurhout of STIP gecertificeerde aannemer.
  • De Groenverklaring moet uiterlijk 6 maanden na start bouw (grondwerkzaamheden) zijn aangevraagd. Het heeft de voorkeur om de Groenverklaring zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces aan te vragen.

Particulieren kunnen zich niet zelfstandig aanmelden bij het Register Groenverklaringen en nemen voor deelname contact op met hun hypotheekadviseur of aannemer. (Zie ook FAQ)