Duurzaam hout verklaring

Om in aanmerking te komen voor een groenverklaring is in de regeling groenprojecten als voorwaarden gesteld dat er 100% duurzaam hout in een project wordt toegepast. Om hier aan te voldoen moet een bouwer FSC, PEFC, Keurhout of STIP gecertifieerd zijn.

Alleen bouwers die gecertificeerd zijn mogen en kunnen gecertificeerd hout (met het label waarvoor ze gecertificeerd zijn) verkopen aan hun klanten. Deze bouwers kopen hout met een certificaat van gecertificeerd toeleveranciers en passen het toe in het nieuwbouwproject. Zodat het hout te traceren is in de gehele handelsketen, van oorsprong tot waar het is toegepast. De handelsketen wordt Chain of Custody (COC) genoemd. De aannemer houdt een administratie bij van het toegepaste hout met certificaten. De aannemer kan alleen hout toepassen waarvoor hij is gecertificeerd.

Om vooraf te kunnen controleren of de bouwer aan de voorwaarden van de regeling groenprojecten voldoet, moet de bouwer de verklaring Duurzaam Hout ondertekenen. Dit kunnen alleen gecertificeerde bouwers doen, of bouwers met een projectcertificaat.