Welkom op de website van het Register Groenverklaringen. In het Register Groenverklaringen kunt u als aannemer een Groenverklaring aanvragen voor een nieuwbouwproject of woning. Voor afgifte van een Groenverklaring moet een nieuwbouwwoning voldoen aan de criteria van de Regeling Groenprojecten:
U meldt het project aan met de benodigde documenten. De database wordt beheerd door SMK, de kosten voor het aanmelden van een project wordt door SMK aan u gefactureerd. Naast het functionele doel, is het ook een openbaar register waar alle nieuwbouwprojecten te vinden zijn met een Groenverklaring in Nederland.
Stappenplan voor het aanmelden van een nieuwbouwproject in het Register Groenverklaringen:
Stap 1: Is dit het eerste project dat u aanmeldt? Registreer u dan via ‘registreren als aannemer’. SMK controleert binnen 3 werkdagen of u FSC, PEFC, Keurhout of STIP gecertificeerd bent. Bij goedkeuring ontvangt u een e-mail.
Stap 2: Login met de door u bij registratie opgegeven inloggegevens.
Stap 3: Maak een nieuw project aan, u komt daarna automatisch op uw individuele pagina ‘Projecten’.
Stap 4: Meld uw project aan per type woning/fase of als individuele woning.
Stap 5: SMK controleert de BENG berekening en de verklaring Duurzaam Hout. Na de validatie krijgt uw project de status ‘gecontroleerd’ en is het niet meer mogelijk om de projectgegevens via het Register aan te passen.
Stap 6: Op basis van de gegevens wordt door de hypotheekverstrekker de Groenverklaring per project, per fase of per individuele woning aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het is voor kopers mogelijk om specifieke hypotheekproducten af te sluiten als de Groenverklaring door de hypotheekverstrekker is aangevraagd.
Bij het beoordeling van de Groenverklaring door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, verandert de status van uw project in het Register Groenverklaringen als:
De status van een aanvraag is onderaan de detailpagina van het project te zien. Uitgebreide uitleg over de betekenis van de status van het project is te vinden in de veel gestelde vragen.
Stap 7: Op basis van het aantal aangemelde projecten, wordt door uw certificerende instelling een steekproef gedaan op de toepassing van 100% duurzaam hout. De certificerende instelling neemt contact met u op, om hiervoor een afspraak te maken.
Kosten
Op basis van het aantal aangemelde type woningen binnen een nieuwbouwproject ontvangt u een factuur van SMK. Per type woning is een tarief vastgesteld van €85,- (excl. BTW, tariefniveau 1 mei 2018). In dit tarief zijn de kosten inbegrepen voor de steekproefcontroles op de toepassing van duurzaam hout. U verklaart zich akkoord met de Algemene Leveringsvoorwaarden van SMK.